ARTESANIA D'EIVISSA

Eivissa, el lloc d’inspiració dels nostres artesans

Des dels seus orígens Eivissa ha estat vinculada amb l’artesania.

La forma de vida autosuficient, els recursos naturals propis i un conjunt de tradicions i costums característics de la seua cultura, han fet d’Eivissa l’escenari perfecte per al creixement dels artistes i l’evolució de l’artesania.

Però no només els eivissencs i les eivissenques han desenvolupat l’artesania pròpia a l’illa. Des dels anys seixanta i setanta moltes persones amb inquietuds creatives s’han anat establint a Eivissa o han passat aquí llargues temporades per treballar els seus productes artesans.

Foto: Josep Maria Subirà. Any 1960. Arxiu d'imatge i So del Consell Insular d'Eivissa
Foto: Josep Buil Mayral. Any 1977. Arxiu d'imatge i So del Consell Insular d'Eivissa
Foto: Josep Buil Mayral. Anys 70. Arxiu d'imatge i So del Consell Insular d'Eivissa
Foto: Josep Buil Mayral. Anys 70. Arxiu d'imatge i So del Consell Insular d'Eivissa
Foto: Josep Buil Mayral. Anys 70. Arxiu d'imatge i So del Consell Insular d'Eivissa

Hi ha una Eivissa que no té pressa, que espera que els fruits arribin al punt perfecte de maduresa, que segueix elaborant la vestimenta tradicional com es feia antigament, que dedica a cada producte artesanal tot el temps que necessita i que recull amb respecte les matèries primeres que la terra ens ofereix: la llana, la pitra, el fang, la fusta, l’espart, les herbes, la fruita….

És una Eivissa que lluita perquè no es perdin les seues tradicions, a la vegada que conviu en harmonia amb altres projectes que exploren els materials actuals i noves formes de creació seguint camins més moderns.

L’Eivissa artesana té una llum especial, desperta els sentits amb les fragàncies de la seua naturalesa, revitalitza l’esperit amb la brisa marina i els esquits de les ones, i et connecta amb la teua essència més creativa.

Artesania d’Eivissa

El Consell Insular d’Eivissa té atribuïda la competència en matèria d’artesania. Tramita i expedeix les diferents acreditacions artesanals, però també porta a terme diferents accions per fomentar els artesans de l’illa i millorar-ne la competitivitat, així com per promocionar i donar a conèixer l’artesania d’Eivissa.

El portal web d’Artesania d’Eivissa recull bona part de la informació relacionada amb els artesans i l’artesania d’Eivissa, amb l’objectiu que sigui una eina útil per donar a conèixer als nostres visitants aquesta part tan important de la cultura illenca, però també per facilitar als residents a l’illa la informació sobre els artesans i els esdeveniments relacionats amb l’artesania.

Coneix les associacions d’artesans

Acreditació artesanal

La normativa balear regeix la documentació oficial que avala que una persona artesana té coneixements i utilitza les tècniques adequades per elaborar els productes propis del seu ofici. La carta d’artesà/ana acredita tenir coneixements i pràctiques d’aquest ofici, i la carta de mestre artesà/ana acredita que la persona artesana coneix en tota la seua amplitud els coneixements i les tècniques pròpies de l’ofici arran d’una major trajectòria recorreguda en el dit ofici.

La carta d’artesà/ana, la carta de mestre/a artesà/ana o el document de qualificació artesanal, en el cas d’empreses artesanes, atorgades pel Consell Insular d’Eivissa, suposa un element diferenciador i garanteix que el producte s’elabora de forma artesana i que està fet a Eivissa.
Aquest document avala les persones a qui es concedeix i atorga un valor afegit als seus productes, sobre la seua qualitat i procedència, respecte d’altres productes que no s’elaboren de manera artesanal o altres procedències de comercialització massiva.

Més informació sobre les acreditacions artesanals a la pàgina web del Consell Insular d’Eivissa.

honorific

Video Artesania d’Eivissa